Omnisport ondergaat metamorfose voor EK Indoor Atletiek 2025

Omnisport ondergaat volgend jaar een flinke metamorfose in de weken tussen de diverse Nederlandse Indoor Kampioenschappen en de EK Indoor Atletiek 2025 van 6 tot en met 9 maart. Op 6 maart, precies 1 jaar tot de EK Indoor Atletiek, is Dafne Schippers als toernooidirecteur gepresenteerd. Maar er is meer te vertellen over het evenement. Hoewel de meeste plannen voor het evenement klaarliggen, is er nog heel wat werk te verrichten.

De toewijzing van het Europese toernooi heeft in de regio rond Apeldoorn en zeker ook bij de Atletiekunie voor veel enthousiasme gezorgd. En de prestaties van de Nederlandse atleten bij de WK indoor in Glasgow deden daar nog een schepje bovenop. Dat bleek ook uit het feit dat de meest populaire sessies van de EK in een mum van tijd waren uitverkocht.

Omnisport kan volgend jaar tijdens de EK zo’n 5.000 toeschouwers herbergen, vertelt projectmanager Amy Kortbeek, die samen met collega Noor van der Lugt (TIG Sports) namens de Atletiekunie nauw bij de voorbereidingen is betrokken. Maar niet voor al die stoeltjes kunnen tickets verkocht worden. Een deel van de tribune is gereserveerd voor deelnemers en hun begeleiders, voor de media en voor genodigden.

Om alle bezoekers een plek te kunnen geven moet Omnisport flink worden aangepast. Zo zullen er langs de rechte zijde van de baan extra tribunes over de wielerbaan gebouwd worden. Dat is niet alleen goed voor de capaciteit, maar ook voor de sfeer in de hal, omdat de toeschouwers daar heel dicht op de baan komen te zitten.

Voor de pers wordt een extra tribune gebouwd, die als een soort platform uitzicht biedt op de baan en gelegenheid biedt om de atleten na hun prestaties te kunnen interviewen.

‘Tijdens de NK indoor zullen de hal en de tribunes nog hetzelfde zijn als nu. Daarna hebben we twee weken de tijd om de extra tribunes te bouwen’, aldus Kortbeek.

Maar er is meer werk aan de winkel. De baan in Omnisport krijgt een nieuwe Mondo toplaag en daarbij ook andere, helderdere kleuren. ‘We hadden die “retopping” liefst dit jaar al willen uitvoeren’, aldus Kortbeek. ‘Maar dat bleek om allerlei redenen niet mogelijk. Nu wordt het een beetje spannend, maar we kunnen ervan uitgaan dat alles in orde komt.’

Bij de diverse Nederlandse kampioenschappen in Apeldoorn wordt een bescheiden hal onder de hoofdtribune en een smalle rondbaan gebruikt voor de warming-up. Die bieden voor een EK – waaraan naar verwachting 750 atleten uit 49 landen aan deelnemen – onvoldoende ruimte. Daarom zal de volleybalhal van Omnisport in gebruik worden genomen. Daarin komt onder meer een inloopbaan van 60 meter te liggen, van dezelfde soort die ook in de wedstrijdhal wordt aangebracht.

De 750 deelnemende atleten en de 450 begeleiders – coaches, fysiotherapeuten en anderen – worden ondergebracht in zes hotels in en rond Apeldoorn. Hotel Papendal is één van die hotels.

Alle plannen zijn uitgewerkt in samenwerking met TIG Sports en er is in aanloop van de toewijzing, op 6 mei 2022, uitgebreid overleg geweest met European Athletics.

‘De contacten zijn uitstekend’, aldus Kortbeek. Waarom Nederland het toernooi kreeg toegewezen kan ze niet precies zeggen. ‘De Atletiekunie is in die periode drie keer op bezoek geweest om toe te lichten aan de European Athletics Council hoe we het willen doen. Ik denk dat de Nederlandse successen zeker een rol hebben gespeeld. Atletiek staat er tegenwoordig goed op’. En ook de succesvolle Europese Kampioenschappen die Nederland in het recente verleden organiseerde – de EK outdoor van 2016 in Amsterdam en de EK Cross in 2018 in Tilburg – zullen een rol hebben gespeeld.

Een van de vernieuwingen is dat de eerste dag van het toernooi – donderdag 6 maart – een volwaardig programma krijgt, met onder meer de finale van het nieuwe onderdeel, de 4 x 400 meter voor mixed teams.

De Atletiekunie en TIG Sports werken voor Apeldoorn met een budget van ongeveer 7 miljoen euro. Belangrijke bijdragen komen van het ministerie van VWS, de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn. Met potentiële commerciële partners vindt momenteel nog overleg plaats.

Een belangrijke partner is ook AV’34. Deze vereniging draagt veel vrijwilligers aan. Er is ook een speciaal jurykorps samengesteld, dat onder leiding van de internationaal wedstrijd official Niels van der Aar inmiddels met de voorbereidingen is begonnen. Zo hebben deze juryleden dit jaar bij de NK indoor al min of meer gewerkt volgens de richtlijnen voor de EK.

Voor rijk, provincie en gemeente gaat het bij de EK Indoor niet alleen om de topsport. Het evenement kreeg als motto “Moving People” en vrij vertaald betekent dit dat de overheid mensen via het evenement wil inspireren om in beweging te komen. Momenteel wordt gewerkt aan een zogenoemd Maatschappelijk Activatie Programma. In het kader daarvan zullen allerlei side-events worden georganiseerd voor onder meer het onderwijs en het bedrijfsleven. Atletiekverenigingen zullen daar nadrukkelijk bij betrokken worden, omdat juist sportclubs via lidmaatschappen kunnen zorgen voor verbinding en duurzaamheid.

‘Ik ga me daar graag voor inzetten’, zegde toernooidirecteur Dafne Schippers al toe. ‘Ik zet me graag in om mensen in beweging te krijgen, want dat kan echt nog veel beter.’

Meer Nieuws

Dafne Schippers toernooidirecteur Europese Kampioenschappen Indoor Atletiek 2025

Dafne Schippers toernooidirecteur Europese Kampioenschappen Indoor Atletiek 2025

Apeldoorn sleept bid voor EK indoor atletiek 2025 binnen

Apeldoorn sleept bid voor EK indoor atletiek 2025 binnen